Grundförutsättningarna för en lyckad rekrytering

Vad är egentligen grundförutsättningen för en lyckad rekrytering? Den allra största faktorn som avgör om du verkligen har satt rätt person på rätt plats? Ingen vet förrän de har provat, det kan vi nog vara överens om. Men det finns några vanliga misstag i rekryteringsprocesser som vi kan försöka undvika för att komma närmre ett lyckat resultat och få en långsiktigt hållbar rekrytering.

Sanningen bakom en lång meritlista

Först vill jag lyfta vad som kan dölja sig bakom en lång meritlista. Vad säger egentligen alla meriter om en person som söker jobb? Jag vill tipsa om att undvika att stirra dig blind på en persons utbildning. Vad säger högskolepoäng om hur en person fungerar i arbetslivet? Inget skulle jag vilja påstå.

Och CV:t. Många bra erfarenheter? Ja, det kan säga att personen ifråga lärt sig en hel del. Eller så visar det bara att personen är bra på att snacka och presentera sig själv och därigenom har fått bra tjänster. Men vad hände under dessa anställningar och uppdrag?

Ta reda på orsaken till korta anställningar

Har du sett något CV som verkar rymma lite för många anställningar? Blir du misstänksam om en person bytt jobb många gånger på kort tid? Det kan vara precis tvärtom – att ett CV som verkar misstänkt kan tillhöra en person som är ett riktigt ess. Det som är mest säkert av allt, det är att de bästa medarbetarna inte blir långvariga på en dålig arbetsplats. Du måste alltid ta reda på orsaken bakom de snabba bytena!

Attityd, värderingar och förmågan att ta till sig kunskap har störst betydelse

Slutligen. Det handlar inte om vad medarbetaren kunde och visste första arbetsdagen. Det handlar om attityd, värderingar och förmågan att ta till sig kunskap. Det är det som är viktigt. Det är det som märks efter två år och som avgör om det blev en lyckad rekrytering eller inte.

Genom att genomföra personprofilanalyser, som exempelvis DISC eller MPA, får du en bra bild av huruvida en kandidat är motiverad av jobbet eller inte. Och med hjälp av kapacitetstester ser du svart på vitt hur snabbt personen i fråga tar till sig ny kunskap. Läs gärna mer om test- och analysverktyg.

 

 

/Bengt Libäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *