Plugghästar och spratteldockor jobbar bäst tillsammans

Sofie har koll på detaljerna och Åse håller i presentationen.
Sofie har koll på detaljerna och Åse håller i presentationen.

Visste du att du ökar dina chanser till framgång genom att liera dig med någon som är din raka motsats? Kanske irriterar du dig på andra som inte tänker som du. Försök att se hur de kan komplettera dig istället. Låt plugghästarna ansvara för fakta, så kan spratteldockorna som gillar att prata och synas sköta presentationen.

Hitta kollegan eller kompanjonen som kompletterar dig med hjälp av DISC

Med hjälp av DISC-analyser och andra typer av personlighetstester kan du ta reda på vilka färger som dominerar din och andras personlighet. Det är ett riktigt bra verktyg för att hitta någon som kompletterar dig. Tillsammans kan ni nå mycket längre än om du samarbetar med en person som är en kopia av dig själv.

Vem jobbar bäst med vem?

Så hur fungerar detta nu egentligen, kanske du undrar. Vem skulle passa för att jobba med just dig? Jag ska ge några exempel för att tydliggöra hur de olika färgerna fungerar och kan samspela istället för att gå i klinch med varandra.

En påhittig och snabbfotad person behöver stöd av en blå strukturmänniska

Låt säga att du är en gul, kreativ person med ett ganska stort inslag av rött. Då vill du ha kul och få utrymme för att vara kreativ. Du gillar att påverka och du vill att saker och ting ska gå snabbt. Tänk dig hur det skulle gå om du bara anställde likadana personer? Ingen kontrollerar detaljerna och ni riskerar att fara fram fort och fel.

Det är därför du ska liera dig med din motsats, eller motståndare, som du säkert kan uppleva att blå personer är ibland. De som känns omständliga och långsamma, extremt analytiska och kanske till och med bakåtsträvande.

Så på skalan detaljer är viktiga eller tråkiga bör ni helt enkelt vara i varsin ände för att komplettera varandra på bästa sätt.

En blå detaljorienterad chef behöver en grön side kick som skapar harmoni

Jag ska ge ett exempel till. Kanske råkar du vara chef och ha en personlighet som domineras av blått. Du är noga med detaljer och att allt ska vara rätt. Du vill att folk minsann ska bevisa att de kan något innan du tror på dem. Under tiden som du grottar ner dig i jobb glömmer du att det är viktigt att vara social, eller att ge dina medarbetare beröm ibland.

Mitt tips är; anställ en side kick som är grön. Som kan se till att ordna med fika, påminna om att ta paus, inreda kontoret och arrangera aktiviteter. Medarbetare som trivs och har roligt mår bättre. Och då gör de bättre också. Det är jättebra att du ser till att det finns struktur och att det blir lätt att göra rätt, men det är minst lika viktigt att säkerställa att medarbetarna får känna sig uppskattade och att de vågar använda sin potential fullt ut.

Läs mer om de olika färgerna i DISC-modellen, som du hittar bland våra test- och analysverktyg.

/Åse Leijon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *