Är det personliga brevet och cv:et snart en del av det förflutna?

En trendspaning inom HR-branschen den här veckan är från LinkedIns flöde med ett inlägg från Lykos Talent Acquisiton Manager Karin Erjeby ( läs Karins inlägg här), som väckt intressanta diskussioner på kontoret.

Karin lyfter i sitt inlägg varför CV och personligt brev inte borde användas i dagens rekryteringsprocesser. Hur vi som rekryterare måste ha självinsikt nog att inse att vi tyvärr är fulla av förutfattade meningar, som resulterar i en orättvis och diskriminerande bedömning av kandidater när vi använder oss av gamla metoder såsom personligt brev. Karin skriver även att hon blir rädd varje gång hon läser att en skicklig rekryterare ska besitta kunskapen att ”se människan bakom ansökan”. Hon menar på här att oavsett hur skicklig en rekryterare är så går väldigt många på magkänsla och fördomar, om man enbart använder sig av de gamla metoderna. Karin förespråkar i sitt inlägg att istället luta sig mot forskning, och att rekryterare ska omvärdera om de äldre metoderna verkligen är de som är mest träffsäkra för att anställa rätt kandidat.

 

Linette von Bargen HR-och rekryteringskonsult Testhuset

Vi på Testhuset håller med om det Karin Erjeby skriver i sitt inlägg på LinkedIn, om att slopa gamla rekryteringsmetoder och inte enbart gå på cv och personligt brev i en rekryteringsprocess. Dock ser vi inte att CV är något som bör tas bort, men däremot tycker vi att personligt brev är något som får allt mindre vikt i våra processer.

Vi tar också stöd av forskning i våra tester, och använder det tidigt i alla våra rekryteringsprocesser för att se kandidatens kompetens för den specifika tjänsten. Det är också genom testerna som vi sedan presenterar kandidater för kund. På Testhuset använder vi även oss av kompetensbaserade och strukturerade intervjuer för att på så vis ge alla kandidater samma förutsättningar. Vi lägger även en stor vikt vid kandidatupplevelsen och får ofta positiv feedback från kandidater att de har upplevt vår process som bra oavsett om de har fått tjänsten de sökt eller inte.

Vill du veta mer om våra rekryteringsprocesser? Läs mer här.