Det finns en del test trötthet där ”ute” bland kandidater. Det vill vi vända!!

Vad är det ibland vi rekryterare inte lyckas att förmedla med värdet av tester? Hur kan vi ändra synen på tester och hjälpa kandidater att se värdet i att få möjlighet att genomföra ”tester” i processen när man söker jobb.

Nummer 1: Vi behöver förtydliga ordet TEST och vad det innebär att testas!?

Nummer 2:  Vi behöver få fram VÄRDET och FÖRDELAR som finns för kandidaten i att använda sin tid på att göra tester och gärna tidigt i processen

Nummer 3: Vi som rekryteringskonsulter behöver informera humant, omtänksamt och ge tydlig information om hur de går till och vad som är syftet med tester

Nummer 4: Vi behöver erbjuda alla kandidater som önskar en muntlig återkoppling utöver det skriftliga de får i en rapport, oavsett om de går vidare i processen eller inte!

Ordet «TEST» betyder egentligen att mäta eller fastställa något…vi pratar aldrig om BRA eller DÅLIGT eller RÄTT och FEL resultat oavsett ditt resultat! När vi genomför tester så fastställer vi och mäter typiska naturliga arbetsbeteenden (personlighetsprofilanalys) OCH på vilken nivå just du kan lösa olika problem (problemlösningsförmåga). Vi kikar på önskade beteenden och kompetenser för just tjänsten du är intresserad av så att du ska hamna i rätt roll.

När vi använder tester, som vi alltid gör, så kan vi bättre se varje individs potential och styrkor! Ge alla samma chans och fördomsfritt behandlar rekryteringsprocessen!

VARFÖR vill vi mäta det egentligen? Absolut inte för att sätta dit dig! Vi vill bara stötta dig i att hitta bästa jobbet där du kommer trivas, utvecklas och få rätt förutsättningar att lyckas i din roll. Är du till exempel väldigt stark i att lösa komplexa problem under tidspress så skulle du bli uttråkad i ett jobb som inte utmanar dig tillräckligt och det gäller även motsatt. Skulle du till exempel vara den som trivs bäst i ett mindre socialt sammanhang så skulle kanske ett kontor med många anställda och öppet landskap troligen ta mer energi än att ge dig glädje….

När vi vet och känner dina styrkor och vet på vilken nivå du är bäst lösa problem så kan vi matcha dig med rätt arbetsplats och rätt roll utifrån de criteria som finns i jobbet du söker. Så fantastisk egentligen😊 vi kan alltså bidra till att du hamnar på ett jobb där du får energi och glädje, utvecklas OCH där dina styrkor tas tillvaro. Vi vet också att starka styrkor har fallgropar så vi behöver även prata om när dina styrkor eventuellt blir fallgropar för dig eller andra. Det kommer ge dig insikter och ett värde för dig i din personliga utveckling!

Och GLÖM inte att tester är bara en del av urvalet för att lära känna dig. En bit i helheten! Även ett underlag för att kunna ställa dig de frågor som behövs på intervju för att lära känna dig bättre. Vi har en kvalitativ process med olika delar och tester är en de,  utöver kompetensbaserade intervjuer och i vissa fall arbetsprov. Och GLÖM inte igen, ALLT vi gör är för att vi ska hjälpa dig hitta BÄSTA jobbet där du får förutsättningar att klara av dina arbetsuppgifter lyckas och känna arbetsglädje!

Sen vet vi också att när du som kandidat tar tester så är du under bedömning. När vi människor bedöms är det naturligt för hjärnan at sätta i gång ”varningssystemet”” vilket gör att vårt hjärta slår snabbare och vi kan få ett påslag av stress. Under stress presterar vi sämre och vår begåvning blir svagare i stunden och det är likt för oss alla! Så alla som tar ett test ”utsätts” för samma utmaning när testet görs men får också samma möjligheter. Dock är vi olika stresstålig under press och det lär oss också något om oss själva och vilka typer av uppgifter vi ska ha på jobbet. En kirurg behöver till exempel att vara mycket stresstålig och ha förmågan hålla lugnet under press, bedömning och stress och prestera på högsta nivå…annars skulle resultatet bli väldig allvarligt. Så i vissa jobb behöver vi prestera under stark press och på tid, men i väldigt många jobb har vi tid att tänka, lista ut och ta an uppgiften med lite mer tid på oss.

Du som kandidat ska självklart få en muntlig återkoppling om du önskar det, och det ÄVEN om du inte går vidare i processen. Du ska få möjlighet förstå ditt resultat och kunna ställa frågor och förstå dig själv bättre och samtalet ska ge dig värde! Mitt mål är alltid att du som kandidat känner dig värdefull och stark efter samtalet och även att du blir medveten och klar på i vilken roll du skulle trivas som bäst, utvecklas i och ha rätt arbetsuppgifter så du kan trivas och må som bäst!!

 

Caroline Bredo HR-och rekryteringskonsult Testhuset & Acting HR.